Siduri Poli

Intervju med Siduri Poli

Namn: Siduri Poli

Ålder: 28

Verksam: Innovationsrådgivare, föreläsare och grundare till Changers Hub

Vem är du?

Jag är rebellen och visionären - ingenting är tillräckligt bra och allting kan bli mycket bättre. Och det är det som driver mig; att förändra till det bättre enligt visionen som jag har för vårt samhälle. Och det är ett samhälle där vi ser styrkorna i varandras olikheter, där kreativitet värdesätts högt och där vi har slutat göra det som vi alltid har gjort bara för att vi alltid har gjort det.

Vad är det du gör?

Utöver att jag konsultar som innovationsrådgivare och håller föreläsningar inom förändring och framtid, så har jag även startat Changers Hub, vars syfte är att hjälpa unga vuxna i Stockholms ytterstad att förverkliga sina start-up idéer.

Jag har alltid varit egen företagare och tycker om att kunna välja uppdrag som triggar igång min kreativitet samt med människor som fattar mig. Som fattar att jag inte kan göra något bara för sakens skull, jag måste hitta en mening med det.

När jag jobbar med kunder har jag fått feedbacken att jag ibland behöver "tagga ner" min drivkraft att förändra och jag är väl kanske lite överdriven på så sätt.

Men å andra sidan, varför ska någon tro på det vi gör om inte vi själva känner passion och tror på det själva?

Egentligen borde jag kanske ha blivit politiker. Men det finns inga politiska partier som jag vill tillhöra. Och det finns inga röster som jag vill lyssna på. Något som behövs extra mycket just nu. Vi behöver en Palme, en Martin Luther King, en Ghandi. Men istället är det tyst, rösterna som vi är menade att lyssna på är tysta och istället skriker bristen av mod och passion högt.

Vad är Changers Hub?

Changers Hub har kommit att bli kallat för "framtidens skola" som förenar utbildning med business. Det hela grundar sig i att jag och tre andra entreprenörer från Botkyrka tog möjligheten att skapa något som vi själva kände fattades när vi växte upp här.

När jag var tonåring visste jag att jag ville bli ”business-woman”, trots att jag knappt visste vad det betydde. Men min dröm blev nedskjuten direkt och de som hejade på mig visste inte hur de kunde hjälpa mig. Det är där Changers Hub kommer in i bilden, vi är både ungas hejarklack, men även deras vägvisare som kopplar ihop dem med rätt nätverk, erbjuder kurser, coaching, föreläsningar och studiebesök till grymt bra företag.

Flera av våra medlemmar har startat företag med hjälp av Changers Hub och anställer nu från Changers Hub-nätverket som består av andra unga vuxna i förorten. Det är en snöbollseffekt. Alla som lyckas via Changers Hub kommer själva vilja ge tillbaka till nästa och nästa och nästa... Nu får vi förfrågningar från höger till vänster om hur vi lyckats nå ut till så många unga och jag tror att svaret är att vi själva är unga, som förstår behoven och förutsättningarna.

Vi kommer att släppa en metodbok så att fler kan skapa hubbar i sina områden, på så vis hoppas jag att Changers-mentaliteten sprider sig nationellt, och även internationellt. Till exempel skulle EU behöva lite nytt blod...

Berätta om din bakgrund

Jag är född och uppväxt i Tumba med min familj bestående av mina föräldrar, två storebröder och en lillasyster. Min familj är assyrier och det är nog där som jag har fått den politiska ådran.

Jag växte upp i en politisk miljö där man jobbat hårt för att ge assyrier och andra kristna minoriteter fler rättigheter i Mellanöstern. Assyrier är en minoritet som alltid har varit förtryckta i våra hemländer och nu med ISIS är läget helt bortom kontroll. Å ena sidan svälter mitt folk i våra hemländer å andra sidan lever jag i Sverige som stänger gränser och därmed möjligheten till fler att komma hit.

Det sker en krock inom mig. Det känns som att jag inte borde bo kvar här, flytta härifrån i ren protest, men jag vet inte vem som skulle bry sig om en sådan protest. Man får väl kämpa för sina hjärtefrågor på andra vis, något som jag gör bland annat genom att stötta Assyrier Utan Gränser samt lyfta frågan så fort möjlighet ges. Som till exempel i denna intervju.

Vad är dina mål och visioner?

Visionen är ett progressivt Sverige som tar tillvara på all kreativitet, kraft och intelligens den besitter. Men istället fortsätter politiker tjata om att vi ska tjäna pengar på gamla industrier som exempelvis trä. Vem bryr sig?!

Sverige har potential att vara ledande i digitaliseringen och förändra världen med sina otaliga innovativa start-ups och projekt. Men för att nå dit, för att bli framtidslandet, så behöver vi både uppdatera lagboken till 2016 samt börja prata med varandra om hur vi kan mobilisera och skapa ett community där vi alla är vinnare. Nu låter jag som en politiker, men skillnaden är att jag faktiskt tror på detta. Och jag jobbar för det, varje dag, på Changers Hub.

När en idé blir till verklighet, när en av våra medlemmar kammat hem ett toppjobb, när vi bygger broar och utvecklar samhället underifrån, då vet jag att det vårt land går framåt ändå. Med eller utan politikerna. Det går långsamt eftersom att vi inte har deras makt, men snart är vi också där, i toppen där även våra röster blir hörda.

Vad älskar du med orten?

Jag älskar hungern. Den där hungern att lyckas, att oavsett vad som händer så ska man fortsätta framåt och kämpa för att ta sig dit man vill. Jag ser inte den där hungern någon annanstans, iallafall inte på samma sätt. Och jag kan ibland faktiskt avundas människor som inte har den. De verkar så harmoniska och ett med sig själva. Men hungern är ingenting man kommer ifrån, det är nästan som en förbannelse eller en del av ens personlighet.

Jag vet att jag aldrig kommer att bli mätt, jag kommer att fortsätta att kämpa för att nå mina mål för all evighet. Jag har försökt att släppa den, tro mig, har varit utomlands i längre perioder och under korta stunder känner man sig mätt. Men efter några veckor knackar det på dörren, hungern står där, triggar igång en idé eller förbättringsområde och vips var det är så står man där på sandstranden och har startat en restaurang eller gjort om huset till en konsthall. Men jag har lärt mig att hantera min hunger genom att kanalisera och lösa samhällsproblem ett i taget. Idag är det via Changers Hub, imorgon kanske något helt annat som jag inte har kommit på än.